Zes verkeerde redenen om een ontwikkelingsproject te starten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deel 3: Welke redenen voor het oprichten van een project zijn een no-go?

Jaarlijks worden er allerlei projecten opgezet om armoede wereldwijd te bestrijden. De reden waarom iemand zich hiervoor inzet kan sterk verschillen. Rachida Boukhriss werkt al dertien jaar als relatiebeheerder voor particuliere initiatieven bij stichting Wilde Ganzen, en is in die jaren heel wat verschillende motivaties tegengekomen: “Er zijn een aantal verschillende redenen waarom mensen met een project starten, en helaas zijn niet alle motieven even zuiver. Dat kan zowel bewust of onbewust zijn.” OneWorld zet zes redenen op een rij, die je helpen om eens kritisch naar je eigen plannen te kijken.

1. ‘Wij weten het beter dan zij’
“Helaas kom ik in mijn werk regelmatig mensen tegen die denken dat ze meer weten dan de mensen waar ze mee samenwerken in hun projectland. Met dat motief richten ze dan ook een organisatie op. Het ‘we-zullen-wel-even-laten-zien-hoe-het-moet-idee’. Dit soort organisaties willen alle touwtjes in handen houden, vooral financieel. Er is geen of weinig vertrouwen in de partner, waardoor alle belangrijke beslissingen vanuit Nederland worden gemaakt.”

2. ‘Het staat goed voor mijn onderneming’
“Ik zie wel eens ondernemingen die vanuit hun bedrijf een project starten. Dat kan goed gaan hoor, maar niet altijd. Zo ontmoette ik laatst iemand die toeristische reizen organiseert naar Tanzania, en daarnaast een project had opgericht. In het gesprek kwam ik er helaas achter dat hij dit vooral vanuit winstoogmerk deed. Door te zeggen: ‘ik organiseer niet alleen reizen, ik zet me ook in voor het Afrikaanse land’  probeerde hij met zijn bedrijf beter uit de verf te komen voor Nederlandse klanten.”

Door op zijn website te vermelden dat hij zich inzet voor Tanzania, probeert hij met zijn bedrijf Nederlandse klanten te winnen

3. ‘Als ik een project heb, kan ik veel reizen’
“Als je een organisatie hebt ga je daar misschien wel een of meerdere keren per jaar naar toe. Dat moet absoluut niet de beginreden zijn voor het oprichten van een stichting, want dan houd je de alle andere werkzaamheden en verplichtingen die bij het werk horen niet vol.”

4. ‘Ik voel me verplicht om iets te doen voor het land’
“Ik spreek vaak mensen die een verre reis hebben gemaakt en daar geconfronteerd zijn met armoede. Zonder dat ze met iemand daar over de situatie hebben gesproken, hebben ze het gevoel dat ze ‘iets’ moeten doen. Het is goed bedoeld, maar vaak is nog helemaal niet bekend wat de behoeften van de mensen daar zijn. Dan bouw je bijvoorbeeld ergens een waterput terwijl in de buurt al bruikbare putten zijn. Ga eerst in gesprek met mensen daar, en als jij inderdaad de persoon blijkt die wat voor hen kan betekenen, ga dan pas over tot de oprichting van een project.”

Het is niet verkeerd om trots te zijn op je project, dat mag je echt wel zijn

5. ‘Ik krijg er zelf zo’n goed gevoel van om iemand te helpen’
“Veel mensen zetten zich in voor armoedebestrijding omdat het hen voldoening geeft hun tijd en geld te investeren in iemand die het minder heeft. Het is natuurlijk niet verkeerd om trots te zijn op je project, dat mag je echt wel zijn. Het wordt pas een probleem als dit je voornaamste motief is. Het belang en het welzijn van de mensen daar moet voorop staan.”

6. ‘Ik wil graag wat bijverdienen’
“Een aantal jaar geleden waren er verschillende organisaties die geld ophaalden in Nederland voor projecten in ontwikkelingslanden, en daar niet transparant over waren. De oprichters van een project werken dan zogenaamd als vrijwilliger, maar rekenden zichzelf tegelijkertijd een – soms wel heel grote – vergoeding toe.[RB-WG1]  Tegenwoordig gebeurt dit gelukkig minder. De gever is kritischer geworden, zij willen zien wat er met hun donatie gebeurt.”

Wanneer wel een project oprichten?

“Gelukkig hebben de meeste mensen goede redenen en zuivere motieven om een project te starten. Het gaat er dan echt om dat je je belangeloos wil inzetten. Je moet een goede wederzijdse vertrouwensrelatie hebben met een partner daar, weten wat de behoeften zijn en hoe je daaraan kunt bijdragen.”

Zijn jouw intenties zuiver en wil je een project opstarten? Lees dan de artikelen ‘Zes adviezen voor startende werelddoeners’ en ‘Komt jouw project in aanmerking voor financiering?

Meer weten? Stel een vraag in onze Werelddoeners Facebookgroep of neem een kijkje op de Werelddoeners Wiki, waar kennis over en voor particuliere initiatieven in de ontwikkelingssamenwerking wordt gedeeld.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons